Epäspesifi selkäkipu ja fysioterapia

Suurin osa meistä kärsii selkävaivoista jossain vaiheessa elämää, ja selkäkipu onkin yksi yleisimmistä syistä hakeutua fysioterapiaan. Selkävaivoihin ja niiden syntymiseen vaikuttaa biomekaanisten tekijöiden lisäksi aina myös psykologiset ja yleisterveydelliset tekijät.

Yleisimpiä selkävaivoja, jonka vuoksi fysioterapeutille soitellaan on alaselän ns. epäspesifi selkäkipu, jossa nimensä mukaisesti kivun aiheuttajaa kudostasolla ei pystytä erittelemään. Valtaosa epäspesifeistä selkäkiputapauksista on vaarattomia – joskin turhauttavia – ja paranevat muutamissa viikoissa tai parissa kuukaudessa itsestään. Fysioterapian avulla pystytään näissä tapauksissa ehkäisemään kipua ja rohkaisemaan asiakasta liikkumaan.

Hyvä yleisohje selkäkipujakson osuessa kohdalle on pysyä liikkeessä ja arjen touhussa kivun sallimissa rajoissa mahdollisimman normaalisti. On tärkeää, ettei selkää jää tarpeettomasti varomaan liian pitkäksi aikaa.

Jos kipujaksot ovat intensiivisiä, toistuvat usein tai kipu uhkaa kroonistua, on hyvä hakea ammattilaisen apua. Fysioterapiassa tapauksesta riippuen voidaan selän hoidossa hyödyntää erilaisia menetelmiä, kuten terapeuttinen harjoittelu tai selän “vahvistaminen”, manuaalinen käsittely, yleinen ohjaus ja neuvonta tai fysikaaliset hoidot. Hyvään selkäkivun hoitoon tulisi fyysisen puolen tutkimisen ja hoitamisen lisäksi aina liittyä myös mm. arjen kuormittavuuden ja mahdollisten selkään liittyvien terveydelle haitallisten käsitysten arviointi ja elämäntapojen arviointi.